Haven, Status

Haveåret 2022 går på hæld

Dahliaer

Der er ikke mange dage tilbage i 2022, og jeg kan næste ikke vente med at tage hul på et nyt haveår.

Lige i øjeblikket er det bare for vådt, gråt og blæsende til, at jeg har lyst til at gå i haven. Men det er nu også hyggeligt at sidde inde i varmen og se på billeder fra det forgangne år i haven. Så kan man også blive mindet om, hvilke projekter der venter derude.

Forhaven

De nye bede mod vejen så meget bare ud i det tidlige forår, men i takt med at der kom tulipaner, liljer, dagliljer, roser, geum, pæoner, dahliaer og meget andet i blomst, var det jo et helt andet syn. Bortset fra et par småjusteringer skal der ikke ske det helt store i denne del af haven i det kommende år.

Inden for de seneste par år er jeg blevet totalt forelsket i Geum, der bare findes i så mange nuancer af orange og fersken – lige de farver der skal være i forhaven. Og så er de så nemme at have med at gøre; de er grønne hele året, blomstrer længe, har indtil nu ingen sygdomme og så ser det ud til, at de ikke breder sig voldsomt. Eneste minus er, at de ikke dufter, men det gør roserne så til gengæld.

Drivhushaven

I drivhushaven kom vi også lidt videre. I nogle af gangene blev græsset erstattet af parkgrus, vi fik lavet et nyt bed til højre for terrassen, der blev sat brostenskanter og der kom lidt ekstra planter i de bede, der blev lavet i 2021. I løbet af foråret skal vi gerne have gjort noget ved det sidste stykke ud mod marken, hvor der pt er pap med græsafklip. Der skal laves en lille siddeplads og nogle skyggebede med bl.a hortensia, bregner og hostaer.

Søen

2022 blev også året, hvor der kom vand i søen, der blevet lavet trapper, stien fik parkgrus og der blev plantet på skrænterne. Det ser dog ikke ud af så meget endnu. Men specielt de krybende timian og campanulaerne fik hurtigt fat og er godt i gang med at brede sig. Derudover er der bl.a. sat en del storkenæb, lupiner, salvier, hosta, bregner, agastache, perovskia og iris germanica.

Køkkenhaven

I køkkenhaven kom der perlesten på de områder, hvor der før var flis. Det var blevet for svært at holde rent for ukrudt. Derudover er der ikke sket det store i køkkenhaven i år. Vi har fældet to træer ud mod vejen, så vi kan få plads til nogle flere højbede i det kommende år. Jeg vil gerne kunne dyrke endnu flere grøntsager, og det har været lidt svært at udnytte pladsen omkring drivhuset.

Måneskinshaven

I 2021 havde vi gang i så mange projekter andre steder i haven, at Måneskinshaven blev virkelig forsømt. Så i 2022 gik vi til kamp mod ukrudtet og fik plantet en del nye planter. Vi nåede dog ikke at få det helt ukrudtsfrit, inden vi havde åben have for Haveselskabet sidst i juni. Heller ikke her kommer der til at ske de store forandringer i det kommende år.

Listen over kommende projekter er lang, men vi må hellere begrænse os lidt, hvis vi skal være klar til at tage imod havegæster til sommer. Så de tre projekter, der har førsteprioritet, er flere højbede i køkkenhaven, højbede i den lange indkørsel til skærehave og de sidste gange, bede og siddeplads i drivhushaven.

Og her kan man se haven lidt fra oven.

Rigtig godt nyt haveår.