HAVEN

I 2013 købte vi Stillebækgård på Lolland. Her fik jeg endelig en stor have, hvor jeg kan udleve nogle af alle mine havedrømme, som der ikke er mulighed for i haven på Amager, hvor grunden kun er 286 m2. På Stillebækgård har jeg hele 5000 m2 at lege med minus bygninger. Fra store dele af haven samt vores nye stuehus er der udsigt til Smålandshavet og Bandholm – deraf bloggens navn. Det var da også udsigten og den afsides beliggenhed, der gjorde, at vi faldt for stedet og købte det.

Da vi købte gården var meget af haven et stort vildnis. Dog var græsset blevet slået og der var jævnligt blevet sprøjtet for ukrudt på gårdspladsen og langs husmuren. Dvs. at der stort set ikke var en blomst at se. Så det første bed, jeg gik i gang med at anlægge var bedet langs det gamle stuehus, som man kan se på billedet. Der blev først og fremmest plantet roser og pæoner, men også nelliker, storkenæb, brudeslør, digitalis, valmuer, etc. Alt sammen i lyserøde, pink, rosa og helt mørkerøde nuancer. Af roser står der bl.a. Königen von Dänemark, Louise Odier, Odyssey, Munstead Wood, Falstaff, William Shakespeare 2000, Rosemoor, Queen of Sweden, Bering Renaissance og en hel del flere. Der er dog også et par stykker, jeg ikke kan huske navnene på. Det er min søde mand, der har lavet alle de espalierer, man kan se på husmuren, og med tiden skulle roserne gerne begynde at klatre op ad muren.

Her kommer lidt flere billeder fra bedet. Desværre kan jeg ikke huske, hvad pæonen hedder.

Et udvalg af planter fra bedet

Den næste del af haven, vi gik i gang med var køkkenhaven. Den var fuldstændig groet til med ukrudt. Det eneste, der havde overlevet var en del peberrod og rabarber.

For at gøre køkkenhaven mere overskuelig lavede vi lave højbede af de brædder, der var til overs, efter at laden var blevet væltet. I nogle af gangene er der flis og resten er græs.

Nogle af bedene bliver brugt som plantebørnehave til planter, der er blevet bestilt, inden specielt bedene i Måneskinshaven var klar. To af bedene er plantet til med blåbær, to andre er plantet til med hindbær, stikkelsbær og brombær. Derudover er der rabarber, jordbær, jordskokker, purløg, kål, rødbeder, selleri og asparges.

Den del af haven, der bliver arbejdet mest på i øjeblikket, er Måneskinshaven. Da vi købte gården var det, der nu er Måneskinshaven, mødding, køreplads og lade, hvor alt underlag var beton. Så det har krævet lidt at komme til, hvor vi er i dag. Der mangler dog stadig mange planter, ikke mindst buksbomplanterne, der skal omkranse alle bedene.

Måneskinshaven er det haverum, vi ser mest, da både vores soveværelse og det store centrale rum i midten med både stue og køkken vender ud mod denne del af haven. Det hedder Måneskinshaven, da størstedelen af planterne har enten hvide blomster eller grågrønt løv. Der er også plantet en del græsser i bedet. Derudover er der bl.a. roser, phlox, dagliljer, iris, pæoner, dahliaer, lupiner, hortensia, hosta, høstanemoner, pilebladet pære, sølvpil, uldpil, påskeklokker, juleroser, sommerfuglebuske og en hel del mere, som man vil kunne læse om under Havens planter, når jeg får taget billeder af alle planterne.

En anden grund til at det hedder Måneskinshaven er, at vi ind imellem i klart vejr, hvilket dog sker alt for sjældent, har det flotteste måneskin over både Måneskinshaven og vandet. Denne del af haven vender mod øst, hvor vi hen over vandet kan se ind til Bandholm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.