Besøg i Fancrever Höfke

På vores tur til Holland og Belgien i juni 2018 besøgte vi også Fancrever Höfke. Navnet er sammensat af Fan, der står for fantasi, cre, der står for kreativitet og ver, der står for vedholdenhed. Haven ligger lidt uden for Maastricht. Når man parkerer foran huset, har man slet ingen forestilling om, hvilket paradis der gemmer sig bag huset. Desværre fik jeg ikke taget noget billede af huset fra den anden side.

Haven er meget lang og smal, og den er delt op i mange mindre haverum, så man ikke kan overskue det hele på én gang. Helt oppe ved huset er der en lille terrasse. Det næste rum består af en meget velholdt græsplæne og blomsterbede omkranset af lave buksbomhække.

Jeg vil gerne beklage den noget rodede billedstil. Men jeg er absolut ikke blevet gode venner med den nye WordPress-editor og kan ikke få alle billederne til at fylde hele bredden i indlægget – grrrrr.

Huset set fra haven

En af de ting, der kendetegner haven, er den stramme struktur med symmetri og stramt klippede hække, figurer og grønne elementer.

Her er endnu et eksempel på de stramt klippede elementer – både buksbomfigurer, lavt grønt bunddække og skarpt klippede græskanter.

På billedet ses også en af de figurer, som Jef er en mester i at lave. Han laver figurerne i mergel, som er nem at bearbejde, når den lige er kommet op af jorden. Når den har været udsat for vejr og vind, bliver den hård som sten.

Her kan du se nogle flere eksempler på Jefs mergel-figurer.

Han har et lille værksted i haven, hvor han sidder og bearbejder de rå blokke af mergel til alle de fine figurer. Garagen er indrettet til en lille butik, hvor man bl.a. kan købe de flotte figurer. Så jeg lod mig også friste og kom hjem med 5 græskar i forskellige størrelser. Mine ser dog stadig alt for lyse og nye ud, men jeg håber på, at der ikke går så længe, inden de har fået lidt patina. Ellers må de hjælpes lidt på vej og smøres med en blanding af yoghurt og mos.

Et andet grønt element i haven, som Jef og Jeanny er glade for, er hostaer. Dem er der en del af rundt omkring i haven.

Hosta i flere forskellige udgaver

Det er i det hele taget en meget grøn have, men der er dog enkelte blomster, som fx disse valmuer. En af grundene til de manglende blomster denne sommer var, at Jef havde gødet med noget animalsk gødning, der viste sig at være alt for stærk, så hans nyplantede sommerblomster gik til.

Valmuer i de smukkeste farver

Der er også enkelte roser og hortensia i haven.

Her følger lidt flere billeder fra Jef og Jeannys smukke have. Der er så mange fine detaljer overalt i haven.

Jeg har ladet mig inspirere af de smukke grønne flasker, og det er indtil videre lykkedes mig at finde en enkelt i en genbrugsbutik, men jeg synes, at de store eksemplarer er svære at finde. Så send mig gerne en mail, hvis du kender nogen, der har nogle til salg. Ydermere skal de helst være meget mørkegrønne, så man ikke så nemt kan se, at de er beskidte indvendige. Det er nemlig svært at undgå, når de står udenfor ;0)

Til højre på det næste billede kan man se en hæk, der omkranser et haverum. Jef syntes det var en god ide at klippe hækken ned i hjørnerne, så man lige kunne skimte, hvad der var i haverummet, når man går forbi. Men han havde vist glemt at spørge Jeanny først, og hun var ikke helt tilfreds med hans beslutning. Hun syntes ikke det så pænt ud, at der var klippet ind til de bare grene.

Her kan man så se, hvad dette haverum gemmer på.

Jeg kan varmt anbefale at besøge Fancrever Höfte, og både Jef og Jeanny er glade for at vise deres have frem og fortælle om den. Jef er dog ikke så god til engelsk, men taler fint tysk. Du kan læse mere og haven her og se, hvornår de har åben have.