Havebesøg

Besøg hos Dina Deferme

En dejlig søndag i juni 2018 besøgte vi Dina og Tonis helt vidunderlige have. Herunder ses et lille udsnit af gårdhaven. Haven er en skøn blanding af forskellige rum, hestefolde, sø og skovhave.

Dinas gårdhave

Jeg havde læst om haven i Claus Dalbys bog Romantiske Haver. Dinas have er en af haverne i en lille sammenslutning af haver i regionen Limburg i Holland og Belgien. Dinas have var den have på turen, der gjorde størst indtryk på mig, men også Fancrever Höfke er i en klasse for sig og absolut et besøg værd. Derudover besøgte vi De Heerenhof lidt uden for Maastricht og Tuin Vandecruys i Belgien.

Haven ligger i en landsby ikke langt fra Hasselt, hvor Dina og Toni har to lejligheder i en ejendom på hovedgaden. Inden vores tur havde jeg derfor skrevet og spurgt, om vi kunne leje en af lejlighederne et par dage. Det kunne vi heldigvis, og det viste sig, at der var gratis adgang til haven, når man boede i lejligheden.

Da vi ankom til lejligheden i Hasselt blev vi modtaget af Toni, der viste os begge lejligheder, så vi selv kunne bestemme, hvor vi ville bo. Vi valgte lejligheden med altan. At Dina er en sand mester i indretning og detaljer fremgår tydeligt af både lejligheden og altanen.

Det er skønt at kunne sætte sig på altanen med et glas køligt rosé efter en dag med havebesøg. Dina og Toni var søde at hjælpe med forslag til restauranter, andre haver at besøge og navnet på et kæmpe havecenter, så vi kunne købe lidt planter med hjem.

Vi fik en fantastisk modtagelse, da vi ankom til haven, hvor hele familien var adviceret om vores besøg. Det var den første åbningsdag i sæsonen, og Dinas mor stod klar til at tage imod gæsterne. Dina havde linet op med nogle af de bøger, hun har udgivet, og jeg skulle naturligvis have et signeret eksemplar af hendes seneste bog med hjem.

Toni bød på hvidvin og viste os før- og nubilleder af hus og have. Vi fik også en snak med Dinas far og svoger, der havde været i Danmark flere gange på fisketur.

Stort set alle steder er der plantet helt op mod huset og også op ad huset, hvor der er roser, clematis, vedbend og espalierede frugttræer.

Overalt er haven indrettet med sans for detaljer uden at det bliver for pyntet. Jeg er ikke til for meget dimseri i haven, men Dina gør det på en tilpas underspillet måde.

I en fold i udkanten af haven går Tonis hest. Dinas far hjælper med pasning af hesten. En gang om ugen går han tur med hesten, hvor den kommer med på pub.

På den anden side af folden har Toni sin planteskole, hvor han bl.a. opformerer Phlox. Han har lavet sin egen krydsning af den Phlox, der hedder Blue Boy og en anden, som jeg ikke husker navnet på. Krydsningen kalder han Lover Boy.

Der er også en sø i haven med skoven som baggrund og en flot grøn plæne foran. Ude i søen er der en lille ø med Rhododendron.

Dina bruger mange bladplanter i haven, ikke mindst Hosta.

En af havens kendetegn er de mange tætklippede hække og figurer. Tidligere var det Toni, der klippede hækkene, men han har problemer med ryggen, så nu får de hjælp af Tonis søn og en række frivillige hjælpere.