Dahlia, Pæoner, Tulipaner

Efterårsgøremål

Det har været et travlt efterår i haven, og vi er nået næsten i mål, inden kalenderen og vejrudsigten varsler vinter i den kommende weekend. Jeg mangler lige at plante tre pæoner, som jeg først fik hentet på posthuset i mandags. Men det må vente til midt i december, da vi ikke er på Lolland de næste to weekender. Så jeg håber, at det milde vejr fortsætter lidt endnu.

Vi skulle have brugt efterårsferien til at forberede to nye bede i den gamle del af haven. I stedet kom vi til at tage imod en invitation til fødselsdag i USA, nærmere bestemt Maine. Det har betydet, at vi stort set kun har haft weekenderne til havearbejde i oktober og november. Lars kunne heldigvis også tage et par hverdage til hjælp, da det var ham, der skulle lave de indledende øvelser med at skrabe græs af. Og så var der også lige en rod, der skulle graves op – hurra for vores minigraver.

I de to lange bede er der nu sat 44 pæoner. Nogle af pæonerne er samlet gennem nogle år og har været på midlertidigt ophold i køkkenhaven. Derudover har jeg købt pæoner fra Tyskland og Holland. Og jeg må sige, at jeg er ovenud begejstret for den ene af de hollandske leverandører. Ikke kun var hans planter meget større end de to andre leverandørers, han sendte også to andre sorter med samt ekstra eksemplarer af et par af de pæoner, jeg havde bestilt tre af.

De to bede ser jo ikke ud af meget lige nu, så jeg har været i gemmerne og fundet lidt sommerbilleder.

Der er også sat 450 tulipanløg – og det tog sin tid at få dem sat i vores meget tunge og våde lollandske lerjord. Så nu håber jeg ikke, at de rådner op. Man behøver i hvert fald ikke gå i fitnesscenter, når man har en jord som vores.

Til foråret skal der sættes 40 dahlier i bedet. De har også stået i køkkenhaven denne sommer, og dem skulle jeg jo også have gravet op her i november. Vi har ikke rigtig haft frost endnu, så jeg kunne ikke rigtigt nænne at grave dem op. Men op kom de. Og som man kan se på billederne, er der ingen tvivl om farveskalaen.

På billedet ovenover af de to lange bede kan man godt nok ikke se, at de ender i to halvcirker, hvor der er plantet 10 Gertrude Jekyll. Men det kan man forhåbentlig til sommer, når det hele står i blomst. Og nu kan det kun gå for langsomt med at få vinteren overstået, så jeg kan se, hvordan det kommer til at se ud.

Follow my blog with Bloglovin